Metoda figurativa
Metoda figurativa consta in reprezentarea grafica a datelor sau marimilor care apar in cazul unei probleme. Aceasta metoda are avantajul ca se intelege mai usor de catre scolar dependenta dintre marimile cunoscute si cele necunoscute ale problemei considerate.
In aplicarea acestei metode se pot folosi diferite elemente grafice sau combinatii de elemente grafice. Dintre acestea enumeram:
– figuri geometrice: segmentul de dreapta (cel mai des folosit), triunghiul, dreptunghiul, patratul, cercul;
– elemente grafice simple: puncte, linii, ovale, cerculete;
– litere si combinatii de litere;
– desene care reprezinta actiunea problemei.
Metoda comparatiei
Metoda comparatiei este o metoda care ajuta la rezolvarea unui anumit tip de probleme. Acestea sunt problemele in care apar doua situatii distincte in care intervin aceleasi marimi, sau probleme in care apare o singura situatie, care este insa completata cu o relatie intre marimile ce apar in ea.
Metoda falsei ipoteze
Aceasta metoda se poate aplica unui mare numar de probleme, atat timp cat problema considerata contine date proportionale.
Asa cum indica si numele metodei, in aplicarea acesteia se porneste de la o presupunere (eronata) functie pe care o facem in raport cu una dintre marimile pe care dorim sa le determinam. Incercam sa rezolvam problema in de presupunerea facuta si vom obtine niste valori in plus sau in minus, datorate ipotezei considerate. Aceste valori le vom compara cu datele reale si apoi vom gasi cu cat "am gresit" in presupunere.
Metoda mersului invers
Asa cum spune si numele, aceasta metoda se foloseste in cazul in care rezolvarea problemei se face pornind de la sfarsit catre inceput.
In astfel de probleme necunoscutele apar in prima parte a calculelor iar partea finala a acestora este cunoscuta.
Regula de trei simpla
In problemele care se rezolva cu ajutorul regulii de trei simpla apar doua marimi proportionale. Cum marimile pot fi direct proportionale sau invers proportionale, rezulta ca putem avea doua cazuri atunci cand aplicam aceasta regula.
Doua marimi sunt direct proportionale daca pe masura ce una dintre ele creste, si cealalta va creste in aceeasi proportie, si invers proportionale daca pe masura ce una dintre ele creste, cealalta va scadea in aceeasi proportie.
Regula de trei simpla poate fi aplicata in doua variante: prin reducere la unitate sau prin proportii.
Regula de trei compusa
Este asemanatoare cu regula de trei simpla, cu deosebirea ca de aceasta data avem trei marimi, nu doar doua.
Probleme de miscare
Problemele de miscare sunt acele probleme in care avem de-a face cu miscarea unor mobile.
Miscarea rectilinie si uniforma este definita de legea de miscare:d=v * t sau v=d/t
Putem, in principiu, sa intalnim doua tipuri de probleme:
– mobile care merg in acelasi sens (probleme de urmarire);
– mobile care merg in sens contrar (probleme de intalnire).