Euclid din Alexandria, originar din Damasc (cca.325 i.Hr.-265 I. Hr.) a fost un mathematician grec care a trait si predate in Alexandria in Egipt in timpul domniei lui Ptolemeu I.
In afara de cartea Stihia, in traducerea romaneasca Elementele,tradusa in peste 300 de limbi,in care Euclid pune bazele artimeticii si ale geometriei plane si spatial, s-au mai pastratcateva cartidintre care: Datele, lucrare ce cuprinde teoreme si problem care completeaza Elementele, precum si Optica.
Chiar daca a fost cunoscuta in special pentru informatiile din geometrie, cartea Elementelor include de asemenea si teoria numerelor. Euclid lema factorizarea ce aduce la teorema fundameantala a artimeticii. Daca pentru marimile geometice folosim pentru simplificarea expunerii notatia algebrica primele 6 axiome din prima carte se pot scrie intr-o forma concisa astfel:
- Daca A = C si B=C, atunci A=B
- Daca A = B, atunci A+C = B+C
- Daca A=B , atunci AC=BC
- Daca A=B, atunci A+C = B + C
- Daca A = B, atunci 2A=2B
- Daca A=B , atunci A = B
Iată câteva axiome:
- "Și cele congruente sunt egale între ele"
- "Și întregul este mai mare decât părțile"
- "Și două drepte nu închid un spațiu între ele"
Câteva postulate:
- "De la un punct până la orice punct se poate duce o linie dreaptă"
- "Din orice centru și orice rază poate fi descris un cerc"
- "Toate unghiurile drepte sunt egale"
- "Punctul este ceva care nu are părți"
- "Capetele liniei sunt puncte"
„Elementele” lui a fost una din cele mai răspândite cărți, reeditată de nenumărate ori de-a lungul a mai mult de două milenii, tradusă în numeroase limbi. S-au mai păstrat și alte lucrări ale sale: „Datele” și „Despre împărțirea figurilor”.
Dupa Euclid cercetarile in domeniul geometriei au fost continuate de matematicienii greci Arhimede si Apollonius .