Basm matematic

Sunt mii de ani de când pe pământul însorit al Eladei, nu departe de oraşul Metros, exista prin graţia zeiţei matematicii, o colonie, pe numele ei Poligonia.
Şi era alcătuită această comunitate din triunghiuri, patrulatere şi tot felul de poligoane care trăiau în bună înţelegere, pace şi armonie reciprocă.
Cel mai numeros era aici neamul Trigon, alcătuit numai din figuri geometrice cu 3 laturi şi 3 unghiuri: triunghiurile.
Deşi păreau cele mai modeste, dacă reuşeai să te împrieteneşti cu ele –si nu era greu– aflai că pe lângă cele 3 laturi şi 3 unghiuri, fiecare triunghi avea mai multe segmente şi unghiuri care le dădea armonie, distincţie şi mister. 3 mediane, 3 bisectoare, 3 înălţimi, un centru de greutate, un perimetru, o arie, erau nelipsite fiecărui triunghi.
Mai aveau triunghiurile şi alte proprietăţi ascunse, pe care le dezvăluiau numai prietenilor apropiaţi, care şi-au petrecut o buna parte din viata printre ele.

Patrulaterele, cu 4 vârfuri şi 4 laturi, păreau mai complicate şi aveau un aer mai sofisticat.Mândria fiecărui patrulater erau în primul rând cele 2 segmente pe care triunghiurile nu le puteau avea: diagonalele.
Se spune că în Poligonia existau unele legi foarte stricte, dar drepte: “Suma unghiurilor unui triunghi este exact 180 grade“ sau “Suma unghiurilor oricărui patrulater este de 360 grade“.De respectarea acestor legi se preocupa un înţelept, pe numele sau Geo, căruia îi spuneau Geo din Metros sau mai simplu Geometros .

Geometros
Era un mare prieten al Triunghiurilor şi patrulaterelor şi se întreţinea cu ele ore în şir, cunoscându-le toate calităţile şi toate defectele. La el veneau toate figurile geometrice ori de câte ori aveau un necaz.
Si , în înţelepciunea lui Geometros avea cate un răspuns pentru fiecare problemă de-a lor.
De la Geometros am primit şi noi însărcinare să studiem îndeaproape “neamul“ Patrulaterelor. Sfatul sau a fost să realizam câteva însemnări ale descoperirilor noastre, pe care să le împărtăşim şi colegilor noştri când ne vom fi sfârşit călătoria .
Cele mai de seama reprezentante din neamul poligoanelor sunt denumite: “Poligoanele regulate”-cele cunoscute pentru deosebita frumuseţe şi distincţie de a avea toate laturile şi toate unghiurile congruente. Nu am putut vorbi cu ele mai în detaliu.

Sursa : Email

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.